Update: Αγγελιόσημο στο Ελληνικό Internet! Tελικά δεν πέρασε !!!

UPDATE 5/7/10 : Αποσύρθηκε τελικά η διάταξη για το αγγελιόσημο στο Internet Δείτε εδώ : http://goo.gl/LUOY

Γράφει η Βιβή Κωτούλα και με βρίσκει σύμφωνο !

Αγγελιόσημο στο Internet ?

Διάβασα μεταξύ των άλλων και το άρθρο 67 του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, που πρόκειται να ψηφιστεί και θέλω να εκφράσω την αγανάκτησή μου για τον πόλεμο που δέχεται από την ίδια της τη χώρα οποιαδήποτε Ελληνική επιχείρηση προσπαθεί να αναπτυχθεί μέσα σε αυτό το γενικότερα αφιλόξενο κλίμα της κρίσης.

Ο μοναδικός ίσως τομέας που παρουσιάζει ανάπτυξη αυτή τη στιγμή στη χώρα είναι εκείνος που σχετίζεται με το e-επιχειρείν και αυτό γιατί η διάδοση του Internet παρουσιάζει σημαντική αύξηση, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόσφορο έδαφος ώστε να αναπτυχθούν νέες ιδέες και να γίνουν σοβαρές προσπάθειες από μικρές, μεσαίες ή μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

Στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο λοιπόν, προβλέπεται ότι θα ασφαλίζονται στα ταμεία των δημοσιογράφων και οι εργαζόμενοι σε portal. Επισυνάπτω το συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου στο τέλος του κειμένου μου.

Στο ίδιο άρθρο όμως προβλέπεται ότι θα εφαρμόζεται και αγγελιόσημο (20% επί της καθαρής αξίας της διαφήμισης, το οποίο βαρύνει τον διαφημιζόμενο) στις διαφημίσεις και στις επί πληρωμή δημοσιεύσεις, που θα προβάλλονται στα portal, τα οποία οφείλουν να ασφαλίσουν τους εργαζόμενους στα ταμεία που ασφαλίζονται και οι συνάδελφοί τους, που δουλεύουν στα άλλα ΜΜΕ.

Βεβαίως και να ασφαλιστούν οι εργαζόμενοι στα portals όπως και οι συνάδελφοί τους σε άλλα ΜΜΕ, αλλά αυτό δεν πρέπει να συνδεθεί με το αγγελιόσημο, το οποίο κατά τη γνώμη μου αποτελεί έναν παράλογο τρόπο πληρωμής εισφορών σε ένα ταμείο. Είναι παράλογο κατά τη γνώμη μου οι ασφαλιστικές εισφορές να προέρχονται άμεσα από τον πελάτη μιας επιχείρησης και όχι από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, όπως συμβαίνει με όλα τα άλλα ταμεία.

Βέβαια εδώ μιλάμε για ένα ταμείο που έχει σχέση με την εξουσία του Τύπου, οπότε συμφέρει εργαζόμενους και εργοδότες να πληρώνουν άλλοι τη νύφη. Δεν τους συμφέρει όμως όταν πρόκειται για το 20% , που επανέρχεται ως επιβάρυνση στις τηλεοπτικές διαφημίσεις. Έτσι αυτό το πολεμάνε, ενώ για το αγγελιόσημο … τσιμουδιά!

Τις εισφορές τους οι δημοσιογράφοι πρέπει να τις πληρώνουν οι ίδιοι και οι εργοδότες τους.

Το αγγελιόσημο είναι μια επιβάρυνση εκτός τόπου και χρόνου, ειδικά όταν αναφέρεται στο Internet, το οποίο είναι ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ!!!

Δηλαδή ένας διαφημιζόμενος θα πληρώσει και 20% επιπλέον της καθαρής αξίας της διαφήμισης και 23% ΦΠΑ για να διαφημιστεί σε ένα Ελληνικό portal, ενώ μπορεί να διαφημιστεί χωρίς αυτές τις επιβαρύνσεις σε ένα portal του εξωτερικού, όπως πχ το msn και να αποδώσει μόνο τον ΦΠΑ που προβλέπεται στο κράτος όπου εδρεύει το ξένο portal?

Τα site δεν είναι ΜΜΕ εθνικής εμβέλειας, αλλά Παγκόσμιας !

Στο in.gr έχει πρόσβαση όλος ο κόσμος, όπως και στο msn. Γιατί στο πρώτο ένας διαφημιζόμενος να πληρώσει και 20% χαράτσι, ενώ στο 2ο όχι; Για να στηρίξει τις εισφορές ενός ταμείου; Ο ίδιος ο διαφημιζόμενος έχει να κερδίσει τίποτε; Όχι δεν έχει να κερδίσει τίποτε… ίσα – ίσα που θα χάσει 20% επιπλέον χρήματα από το ταμείο της επιχείρησης. Οπότε βρείτε μου ένα λόγο για να μη διαφημιστεί σε ένα ξένο site και συνεπώς τα χρήματά του να φύγουν εκτός Ελλάδας.

Σε αυτή τη χώρα στηρίζουμε τελικά τις οικονομίες άλλων χωρών, ακόμη και όταν υποτίθεται ότι παίρνουμε μέτρα για να στηρίξουμε τη δική μας.

Δηλαδή τι θέλετε κύριοι νομοθέτες και λοιποί σύμβουλοι, που δεν έχετε ιδέα τι συμβαίνει στην πραγματική αγορά;

Θέλετε να πηγαίνουν τα χρήματα των Ελλήνων για διαφήμιση, στην Ιρλανδία (Google), στις HΠΑ (yahoo, msn) κλπ?

ή μήπως θέλετε οι Ελληνικές επιχειρήσεις να μεταφέρουν την έδρα τους εκτός Ελλάδας?

ή μήπως, ακόμη καλύτερα, θέλετε να γεμίσει το Ελληνικό Internet με ανώνυμα blogs παντός αντικειμένου, που δίνουν ένα e-mail επικοινωνίας και πληρώνονται «μαύρα» για τη διαφήμιση άμεση και έμμεση; Ξέρετε… ήδη συμβαίνει και το κράτος χάνει έσοδα από τη μια, ενώ και οι επιχειρήσεις με ΑΦΜ βρίσκονται αντιμέτωπες με τον αθέμιτο ανταγωνισμό και την ανισότητα. Για ρίξτε μια ματιά στα blogs γενικά που ξεφυτρώνουν κάθε μέρα και μη κοιτάτε μόνο αν σας έχει κράξει κανείς στο troktiko, στο press-gr και δεν σε άλλα!

Από όποια πλευρά και να το δει κανείς σε παγκόσμιο επίπεδο, δημιουργείτε με τις αποφάσεις σας αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ site που εδρεύουν εντός και εκτός Ελλάδας και κυρίως είστε υπεύθυνοι για την εξαγωγή κεφαλαίων από τη χώρα.

Μην ψάχνετε αυτούς που έβγαλαν τα λεφτά τους σε ξένες τράπεζες, όταν εσείς την ίδια στιγμή δημιουργείτε τις προϋποθέσεις να φύγουν πολύτιμα έσοδα από διαφημίσεις εκτός συνόρων.

Ένας τομέας αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή στη χώρα… το Internet και η επιχειρηματικότητα σε αυτό κι εσείς του βάζετε εμπόδια.

Σας αξίζει ένα μεγάλο Μπράβο για τις μελετημένες κινήσεις σας και το οργανωμένο σχέδιο εξυγίανσης και επανίδρυσης τους κράτους κι ένα τεράστιο Ευχαριστώ για τη στήριξη που παρέχεται στις Ελληνικές επιχειρήσεις που αποδίδουν ΦΠΑ, ετήσιους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές!

Βάζετε αγγελιόσημο κι έτσι ευνοείτε τους γνωστούς ομίλους ΜΜΕ που αναπτύσσονται και στο Internet με πλήθος εργαζομένων, απαλλάσσοντάς τους από τις εισφορές, όπως έχουν συνηθίσει άλλωστε τόσα χρόνια από τα άλλα ΜΜΕ που διαθέτουν.

Αλλά, καταποντίζετε τις μικρές εταιρείες που στηρίζονται στους ιδιοκτήτες και σε καθόλου ή λίγα άτομα προσωπικό και πληρώνουν εισφορές (ΟΑΕΕ, ΙΚΑ), φόρους και κάθε τους πάγιο έξοδο, αποκλειστικά από τα έσοδα που προέρχονται από την online διαφήμιση. Η online διαφήμιση γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στους διαφημιζόμενους, επειδή είναι πιο προσιτή, πιο ευέλικτη δημιουργικά και με απόλυτα μετρήσιμα αποτελέσματα. Αυτή ακριβώς τη στιγμή, έρχεστε εσείς με την επιβολή του αγγελιοσήμου να ανακόψετε την ανάπτυξή της και κάνετε αυτές τις επιχειρήσεις να χρεώνουν 20% επιπλέον τις διαφημίσεις στο Internet με αντάλλαγμα να ασφαλιστούν οι εργαζόμενοι στο ταμείο των δημοσιογράφων αντί στο ΙΚΑ. Και ξαφνικά τις εισφορές τους να τις πληρώνει ο διαφημιζόμενος και όχι η επιχείρηση, όπως κάνει για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ.

Τι να πω… αγανακτώ !

Αγανακτώ, γιατί πάνω από 5 χρόνια προσπαθώ να συμβάλλω στην ανάπτυξη του Internet στην Ελλάδα, προσπαθώ να δημιουργήσω και να συντηρήσω ένα μοναδικό προϊόν – Vertical Portal για τα Ελληνικά δεδομένα, να δημιουργήσω ένα σωστό πλαίσιο στην διαδικτυακή δραστηριότητα, να στηρίξω την Ελληνική οικονομία, στερώντας από τον εαυτό μου και από την προσωπική μου ζωή, για να μπορώ να πληρώνω εισφορές, φόρους και το ΦΠΑ στην ώρα τους κι ας το πληρώνομαι από τον πελάτη μετά από 4 μήνες που λήγει η επιταγή του.

Πως πιστεύετε ότι θα μπορέσω να το κάνω αυτό και στην συνέχεια; Πως πιστεύετε ότι μπορούμε να πείσουμε ένα διαφημιζόμενο να πληρώσει στο μέχρι πρότινος προσιτό Internet ένα χαράτσι της τάξης του 20%; Πως πιστεύετε ότι μπορούμε να το κάνουμε αυτό τη στιγμή που μόλις καταφέραμε να τον πείσουμε για την αποτελεσματικότητα του Internet και ότι η διαφήμιση σε αυτό τον συμφέρει; Πως πιστεύετε ότι αυτό θα φέρει ανάπτυξη στη χώρα, όταν στα site που εδρεύουν σε άλλες χώρες δεν υπάρχει τέτοια επιβάρυνση και φυσικά ο διαφημιζόμενος στο Internet έχει την ευκαιρία και να το γνωρίζει και να διαφημιστεί;

Τα site δεν είναι τηλεοπτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας, δεν είναι ραδιοφωνικοί σταθμοί, δεν είναι εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας.

Είναι παγκόσμιος ιστός www δηλαδή WORLD WIDE WEB!

Μήπως θα φτιάξετε κάτι σε hrw δηλαδή HELLENIC RESTRICTED WEB και δεν μας το έχετε αποκαλύψει ακόμη;

Έχω και μια ερώτηση, αν μια επιχείρηση που έχει portal δεν απασχολεί εργαζόμενους, αλλά εκείνοι που δουλεύουν τα απαραίτητα 18ωρα είναι οι ιδιοκτήτες, τότε θα επιβάλλετε και σε αυτά τα portal αγγελιόσημο, επειδή έχουν καθημερινή ενημερωτική ροή; Ρωτώ, γιατί οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να ασφαλιστούν σε άλλο ταμείο πλην του ΟΑΕΕ. Για πείτε μου παρακαλώ;

Βιβή Κωτούλα

Ιδιοκτήτρια και 18ωρη καθημερινά (και Σαββατοκύριακα) εργαζόμενη στο teleiosgamos.gr με περισσότερες από 2.500 δημοσιεύσεις τα τελευταία 5 χρόνια, ασφαλισμένη υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ.

Επισυνάπτω από το Σχέδιο Νόμου «ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ» και από το ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΚΑΤΟ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ το άρθρο 67

Άρθρο 67

Ασφάλιση συντακτών ηλεκτρονικών εφημερίδων

1. Στην ασφάλιση του Τομέα Σύνταξης Προσωπικού Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης και του Λογαριασμού Ανεργίας Προσωπικού Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης των οικείων κλάδων του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης υπάγεται υποχρεωτικά το προσωπικό που απασχολείται με μία από τις ειδικότητες όπως αυτές ορίζονται στις παρ. 6 και 7 του άρθρου 5 του π.δ. 284/1974 (Α¢ 101) κατά κύριο επάγγελμα με σχέση εξαρτημένης εργασίας με μισθό, σε σελίδα ή πύλη του διαδικτύου που διατηρούν οι ημερήσιες εφημερίδες που εκδίδονται στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης καθώς και σε επιχειρήσεις οι οποίες εδρεύουν στην Ελλάδα και έχουν ως αποκλειστική δραστηριότητα την παροχή, μέσω διαδικτύου, οπτικοακουστικού περιεχομένου, εφόσον το περιεχόμενο αυτό έχει ενημερωτικό χαρακτήρα, είναι πρωτογενές, παρέχεται σε καθημερινή βάση και συνεχή ροή και περιλαμβάνει ειδήσεις, πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά, αθλητικά γεγονότα, εκδηλώσεις, καθώς και άρθρα σχόλια, συνεντεύξεις ή συζητήσεις για τα θέματα αυτά.

Οι διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 3 του π.δ 284/1974 (101 Α) εφαρμόζονται και στα πρόσωπα της παραγράφου αυτής.

Για την ασφάλιση των παραπάνω εργαζομένων στον Τομέα Σύνταξης Προσωπικού Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης καταβάλλεται εργοδοτική εισφορά 7,5% και εισφορά ασφαλισμένου 8,5% και στον Λογαριασμό Ανεργίας Προσωπικού Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης καταβάλλεται εργοδοτική εισφορά 2%. Οι εισφορές αυτές υπολογίζονται στο σύνολο των αποδοχών που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι από τη συγκεκριμένη απασχόλησή τους και σε καμιά περίπτωση σε αποδοχές κατώτερες αυτών που προβλέπονται κάθε φορά από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφεται μεταξύ Ε.Ι.Η.Ε.Α και Ε.Σ.Η.Ε.Α. για τους συντάκτες και από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ Ε.Π.Η.Ε.Α. και Ε.Ι.Η.Ε.Α. για το προσωπικό.

2. Διαφημίσεις ή με πληρωμή δημοσιεύματα που προβάλλονται ή καταχωρούνται στην ηλεκτρονική σελίδα ή πύλη του διαδικτύου που διατηρούν οι αναφερόμενες στην προηγούμενη παράγραφο επιχειρήσεις, υπόκεινται στην επιβάρυνση αγγελιοσήμου, στο ίδιο ποσοστό που προβλέπεται κάθε φορά για τους τηλεοπτικούς σταθμούς, το οποίο κατανέμεται στους φορείς και κατά την ίδια αναλογία που καθορίζονται από τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 15 του ν.1866/99 (222 Α), της παραγράφου 1α του άρθρου 14 του ν.1989/91(Α´ 192) και της παραγράφου 5 του άρθρου 11 του ν.3021/2002 (Α´ 143).

Το αγγελιόσημο βαρύνει άμεσα τον διαφημιζόμενο ή τον διαφημιστή που μεσολαβεί κατ’εντολή του διαφημιζόμενου και κατατίθεται από τους υπόχρεους σε λογαριασμό με τίτλο «Ειδικός Λογαριασμός Αγγελιοσήμου Διαδικτύου» που τηρείται στην ίδια Τράπεζα στην οποία κατατίθεται το αγγελιόσημο και των άλλων μέσων ενημέρωσης .

3. Οι διατάξεις του άρθρου 33 του ν. 2429/1996 (155Α) και της αριθ.1086567/40/Τ και ΕΦ/29-7-1996 (Β 689) απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης έχουν ανάλογη εφαρμογή  στις επιχειρήσεις της παραγράφου 1.

Δείτε και αυτό: http://www.parisk.gr/woman/αγγελιόσημο-και-διαφήμιση

7 thoughts on “Update: Αγγελιόσημο στο Ελληνικό Internet! Tελικά δεν πέρασε !!!”

 1. Πάντως όταν έγραψα σχετικά στο προφίλ μου στο facebook, το feedback που πήρα από τον χώρο είναι πως ετοιμάζονται όλοι να αλλάξουν έδρα…

 2. Πάρη μου καταλαβαίνω τον προβληματισμό, αλλά δεν μπορώ και να κρυφτώ πίσω  από το δάχτυλο μου. Ως δημ/φος, έτσι πληρώνομαι και (λέμε τώρα) δι αυτού θα πάρω σύνταξη.
  Υπάρχει θέμα, και θέλει κουβέντα.
  Πάντως – και χωρίς διάθεση να πετάξω τη μπάλα στην εξέδρα – οι εργαζόμενοι στα δημοσιογραφικά πόρταλ που σήμερα αντιμετωπίζονται ως μπετατζήδες  – όπως συνέβαινε και με εμάς της τηλεόρασης και του ραδιοφόνου το 90 – πρέπει να “θωρακιστουν” μέσα απο τις ενώσεις μας.
  Ενα ενημερωτικό σάιτ, οπως και να το κάνουμε είναι διαφορετικό από ένα ε-σοπ.
  Οσο για τα μαύρα που λες με τα βλογκια τα λαμόγια … τι να σου πω, να πω οτι έχεις άδικο? Δεν μπορώ να το αποδείξω αλλά για μερικά έχω τη βεβαιότητα ότι αν και παρουσιάζονται ως “αντίπαλα” έχουν το ίδιο αφεντικό που είναι σα να εκτελεί συμβόλαια της μαφίας. Προφανώς και δε μπορώ να το αποδείξω – γι’ αυτό δε λέω ονοματα – αλλά επειδή δεν είμαστε και από το “αλφα του κενταύρου” κάτι …κάνει πιφ!!!
  Κουράγιο, τι να πω! Κουράγιο

 3. Φτάσαμε μέχρι το 2010 μέχρι να αποκτήσουμε πρωθυπουργό που να ξέρει να χειρίζεται laptop… Μέχρι να καταλάβουν όλοι αυτοί τι πάει να πει portal, blog και λοιπό ψιψιψίνια και μετά να εφαρμόσουν πολιτική ανάπτυξης και όχι στραγγαλισμού του διαδικτύου, εμείς όλοι καλά θα κάνουμε να ψάξουμε λίγο το θέμα της μεταφοράς έδρας σε ξένη χώρα. Αντί να κάνουμε συνέταιρο στις εταιρίες μας το κράτος με άλλο ένα 20%, και μάλιστα συνέταιρο αντπαραγωγικό, αντιδημιουργικό, που μόνο παίρνει χωρίς να προσφέρει απολύτως τίποτα, στο τέλος ας χάσουν και τον ΦΠΑ… Αν κανείς από την ομήγυρη γνωρίζει αν γίνεται και τι χρειάζεται η μεταφορά έδρας εκτός Ελλάδας, ας ενημερώσει.

 4. (I rarely say this but) Very Well Said indeed.
  (Are you 100% sure that Google Ads is exempt? If yes, what about AdSense(website owners)?)

 5. Pingback: Ελληνική πρωτοτυπία η επιβολή αγγελιόσημου στο internet | Nelios.com Official Blog

 6. γατα γατα

  Πολύ σωστά τα λέτε, Βιβή!
  1) Επιχειρηματικά…. πας να πάρεις μια ανάσα και ΤΣΑΦ! σου τραβάει μία κατακέφαλα!

  2) Ας δίνει η ΕΣΗΕΑ κάρτα μέλους και σ΄αυτους που δουλεύουν στα ενημερωτικά πόρταλς και το ίσως το συζητήσουμε… Οχι πάλι ημίμετρα ,ετσι μόνο για χαράτσωμα. Aκριβώς όπως τα λες ειναι: ποιός και με τί προσόντα θα αποφασίζει τί ειναι ενημερωτικό πόρταλ με original content και όχι copy paste;

  και αν ΔΕΝ εχει υπαλλήλους ;

  3) Σχετικά με τα Google.Ads: θα ζητάει αγγελιόσημο απο τον Ινδό ή τον Κινέζο που διαφημίζεται στο σάιτ μου; Αντε! Και πώς θα το κάνει;

 7. Σύμφωνό απόλυτα με το άρθρο και να σημειώσω το εξής. Προσφάτος αποφάσισα να αρχίσω την δική μου επαγγελματική δραστηριότητα που στοχεύει την Ελλήνική αγορά. αλλά λόγο των δυσμενών συνθηκών για έναρξη και διατήρηση δραστηριότητας στην Ελλάδα έκανα την έναρξη στην Αγγλία. Με την Εφαρμογή του αγγελιόσημου έχω ένα ακόμα κίνητρο να διατηρήσω την έδρα μου στην Αγγλία αντί να την μεταφέρω στην Ελλάδα.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version