Από την Γιάλτα στο Σήμερα

Η Συνθήκη της Γιάλτας (πόλη με ελληνικής προελεύσεως τοπωνύμιο, παραφθορά της λέξης «αιγιαλός» στην περιοχή της Κριμαίας ­ σημερινή Ουκρανία) που υπεγράφη στις 11 Φεβρουαρίου 1945 σήμανε και τυπικά το τέλος του πολέμου. Σε αυτή τη συνάντηση καθορίστηκε η μελλοντική μορφή του ευρωπαϊκού χάρτη, η οποία και διατηρήθηκε για τις επόμενες δεκαετίες. Η Σοβιετική Ενωση, σύμμαχος τότε της Δύσης, εχρίσθη κυρίαρχος της Ανατολικής Ευρώπης.

Ποιος το περίμενε όμως, ότι μετά από τόσα χρόνια από τότε που χώρισαν στην Γιάλτα τον κόσμο ο βρετανός πρωθυπουργός Γουίνστον Τσόρτσιλ, ο Αμερικάνος προέδρος Φραγκλίνος Ρούσβελτ και ο σοβιετικός ηγέτης Ιωσήφ Στάλιν και παρόλο που το Ψυχροπολεμικό τοπίο δεν άργησε να έρθει στον κόσμο, η Ελλάδα να βρίσκετε σε μια περίεργη συμμαχική ισορροπία με την τωρινή Ρωσία αλλά και με το ΝΑΤΟ. !

Σε ένα χαρτάκι (το πιο σπάνιο πολιτικό σημείωμα) λένε ότι ο Τσόρτσιλ με τον Στάλιν έγραψαν μερικούς μήνες νωρίτερα (9/10/1944) τις χώρες που θα είχαν ο καθένας την επιρροή του.  Στην Ελλάδα έγραψαν απλά τα ποσοστά  90% – 10% και όντως από τότε παραμένει το ίδιο.

Στα αμέσως επόμενα χρόνια ο Ψυχρός πόλεμος φούντωσε μαζί και ο Μακαρθρισμός που πέρασε τον Ατλαντικό και η Ελλάδα κατανάλωσε πολύ χαρτί, πολλούς φακέλους, αλλά και ανθρώπους στο βωμό του Αντικομουνισμού. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής Δεξιός γαρ αλλά και έξυπνος κράτησε μια αμφιλεγόμενη πολιτική γύρω από τον Κομμουνισμό επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα ανήκει στην Δύση αλλά από την άλλη νομιμοποιώντας το ΚΚΕ.


Η Ελληνική ιστορία του ’45-’74 πάντως δείχνει ότι είμασταν χώρα της Δύσης και του ΝΑΤΟ με κυβερνήσεις Δεξιές ή Κεντρώες με βασικό χαρακτηριστικό όμως τον πολιτικό συντηρητισμό. Τα χρόνια πέρασαν, τα τοίχοι έπεσαν, ο κομμουνισμός δεν άντεξε στο πείραμα, και ένοιες όπως η ενέργεια, ο πόλεμος του νερού και η ανάπτυξη των μέχρι τώρα εσωστρεφικών οικονομικών κοινωνιών (Κίνα, Ρωσία, Ιράν, Ιρακ) άλλαξαν την κατάσταση στην Ευρασία.

Βρέθηκε η ανθρωπότητα να πληρώνει βαρύ φόρο αίματος την πρώτη μέρα των Ολυμπιακών και να κοιτά από την μία τους ηγέτες του σύγχρονου κόσμου χαμογελαστούς στην τελετή έναρξης και από την άλλη πλευρά μια ανακατανομή εδαφών μέσω των όπλων και της Βίας με τα αίτια να κρύβονται μέσα στους λευκούς σωλήνες που διαπερνούν τον Καύκασο και την Μαύρη Θάλασσα.

Γεωργιανοί με ένα αμφιλεγόμενο-φιλοαμερικάνο πρόεδρο, Λευκορώσοι που μιλούν για βάσεις των Pώσων στην Κριμαία, Ρώσοι Καπιταλιστές, Αμερικάνοι (ασχολίαστοι), Γάλλοι να κάνουν τον διαιτητή και η Ελλάδα με ελαφρά πηδηματάκια μια εδώ και μια εκεί να υπογράφει συμβάσεις για το αέριο και από την άλλη να ζητά την βοήθεια της Αμερικής και του ΝΑΤΟ για το όνομα της Μακεδονίας….

Ε ρε και να ζούσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής να έβλεπε πως είμασταν και πως γίναμε και τον Δεκαπενταύγουστο να πέταγε κανά: “Εκεί που κρεμάγαν οι καπεταναίοι τ’ άρματα κρεμούν οι γύφτοι τα νταούλια”

Διαβάστε κι άλλα σχετικά με το “χαρτάκι”:

Πηγή: Ριζοσπάστης
Χρήστος Πασαλάρης
Πηγή: Το Ποντίκι

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.