Η Δημοκρατία του Εφιάλτη

Εδώ και μερικές μέρες διαβάζω το βιβλίο του Χρήστου Ρήγα “Η Δημοκρατία του Εφιάλτη”. Τον Εφιάλτη τον Αθηναίο, τον γιο του Σοφωνίδη δεν τον γνωρίζουν πολλοί. Οι περισσότεροι ξέρουμε τον Εφιάλτη τον Τραχίνιο, τον γιο του Ευρυδήμου, που πρόδωσε τους Έλληνες στις Θερμοπύλες.

Η δημοκρατία του Εφιάλτη

Ο Εφιάλτης ο Αθηναίος λοιπόν ήταν αυτός που το 462 π.Χ., σε μια ιστορική στιγμή, εγκαθίδρυσε την Αθηναϊκή Δημοκρατία δίνοντας στους πολίτες την δυνατότητα να ασκούν πολιτική εξουσία αυτοπροσώπως και όχι μέσω αντιπροσώπων. Χωρίς κόμματα δηλαδή!

Όσο το διαβάζω πείθομαι ότι το μεγαλύτερο κακό στην σημερινή δημοκρατία το έχουν κάνει τα ίδια τα κόμματα. Ακούγεται οξύμωρο ναι, αλλά είναι επειδή έχουμε συνηθίσει και αποδεχόμαστε ένα κακό αντιπροσωπευτικό πολιτικό σύστημα που καθ’ υπέρβαση το ονομάζουμε Δημοκρατία.

Μήπως σιγά σιγά πρέπει ωριμάσουμε ως πολιτικά υποκείμενα τόσο ώστε να απαλλαγούμε από όλους εκείνους τους αντιπροσώπους που ενώ τους ψηφίζουμε αυτοί τελικά εξυπηρετούν μόνο προσωπικά, κομματικά και επιχειρηματικά συμφέροντα;

Σας προτείνω το βιβλίο ανεπιφύλακτα. Βρείτε το και διαβάστε το!

Δείτε μια παρουσίαση του βιβλίου από τον ίδιο τον συγγραφέα:

Υ.Γ.:Πολλές ευχαριστίες στον φίλο Αλέξη που μου χάρισε το βιβλίο.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version