Τελευταία φορά που πήγα γήπεδο στην ζωή μου για να δω ματς του Ελληνικού Πρωταθλήματος ήταν το 1990. Ναι τόσο παλιά. ΑΕΚ – Άρης στα Φιλαδέλφεια. Όχι στην σκεπαστή. Από πάνω στην άλλη, νούμερο δεν θυμάμαι, αλλά όταν χοροπήδαγαν όλοι μαζί οι φίλαθλοι – ο θεός να τους κάνει φιλάθλους – έλεγες τώρα θα πετάξουμε.
Αμύητος λοιπόν καθώς ήμουν, βρέθηκα με την παρότρυνση ενός τρελλαμένου ΑΕΚτζή στην «από πάνω από την σκεπαστή» να παρακολουθώ τον αγώνα ακούγοντας ταυτόχρονα και την περιγραφή από το τζαντζιστοράκι που είχε μαζί του ο φίλος μου. «Σάνυο ένα τρανζίστορ σπάνιο και την σφύρα έχει η ομάδα της Ένωσης…» Κάποια στιγμή, βάζει η ΑΕΚ ένα γκολ, ακόμα πιστεύω πως άκουσα την εξέδρα να τρίζει και να υποχωρούν τα δοκάρια.
Γίνεται ημίχρονο… βγάζει ο φίλος το δελτίο προπό που είχε μαζί του να κάνουμε απολογισμό του πόσο κοντά είμαστε στο ταμείο. «Τους οκτώ αγώνες τους πιάνουμε αλλά η πουτάνα η μπάλα είναι στρόγγυλη… κανείς δεν ξέρει που καταλήγει.» Μπαίνουνε οι παίκτες στον αγωνιστικό χώρο για το β’ μέρος και κάπου εκεί στο 50ο λεπτό ισοφαρίζει ο Άρης και γίνεται το 1-1. Παγωμάρα στην κερκίδα… δίνουν σύνθημα για «χέρια ρε μουνιά», χτύπαγα κι εγώ τα χέρια ο καημένος…
Κάποια στιγμή, αφού ηρεμήσαμε λίγο, παρατηρώ ότι όχι μόνο το παιχνίδι ήταν αμφίρροπο, αλλά ότι οι παίκτες της ΑΕΚ, είχαν κάτσει στο κέντρο, τα χέρια στη μέση «στάμνα» και άλλαζαν μπαλιές. Παραξενεύτηκα, ρωτώ τον φίλο μου:
-“Γιατί δεν παίζουν;”
-“…θα το ΄χουνε «δωσμένο» το παιχνίδι…”
Δεν κατάλαβα και σιώπησα…
Όταν κατεβαίναμε τις σκάλες για να φύγουμε, από το τραντζιστοράκι το σάνυο-σπάνιο ακούμε τα τελικά και ο φίλος μου είχε πιάσει 12άρι!
-“Έχασες την ΑΕΚ ε;”
-“Ποια ΑΕΚ ρε; Την ΑΕΚ την είχα παίξει Χ. Όλοι ξέρανε πως στο σημερινό παιχνίδι θέλανε και οι δύο να μοιράσουν τον βαθμό.”
Δεν ξαναπήγα γήπεδο.
Τον τελευταίο καιρό διαβάζοντας σε εφημερίδες, twitter και λοιπά μουμουε, τα καμώματα σύριζα και πασοκονεοδημοκρατίας ποταμίσιας, νιώθω ότι την έχουνε στημένη στους Έλληνες με ένα Χι… να! Τέτοια ξεφτίλα. Ακόμα και τα χι στημένα τα ‘χουνε.
Photo credit: [phil h] / Foter / Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic (CC BY-NC-ND 2.0)