Αρνί στην σούβλα

How to: για το πως θα ψήσετε αρνάκι σούβλας το Πάσχα.

Θα χρειαστείτε:

  • Ένα αρνί ολόκληρο γύρω στα 11-12 κιλά.
  • Σούβλα, ψησταριά και κάρβουνα
  • Σύρμα και οπωσδήποτε μια πένσα.!

Παίρνετε μια σούβλα με σταθερή “διχάλα”.  Oι βιδωτές διχάλες με τον καιρό χαλάνε. Κατά προτίμηση η σούβλα πρέπει να είναι τετράγωνης διατομής και όχι στρογγυλής γιατί δεν σταθεροποιούνται τα σύρματα που θα δέσετε παρακάτω.

Πασχαλινό Αρνί σούβλας
Πασχαλινό Αρνί σούβλας

Βάζετε τη σούβλα από τον “κώλο” του αρνιού σπρώχνοντας την διχάλα στο ψαχνό που έχουν τα καπούλια του ζώου. Σταματάμε όταν να βγει ή σούβλα  από την γλώσσα του !  Μην τρυπάτε το κεφαλάκι (το πάνω) γιατί θα χάσετε τον καλύτερο μεζέ που είναι το μυαλό και αφετέρου δεν δείχνει επαγγελματισμό .

Περνάμε από ένα κομμάτι σύρμα  σε δύο σημεία στη ραχοκοκαλιά του  και ένα ακόμα στο στο λαιμό του στα οποίο θα πρέπει να τοποθετήσουμε εξωτερικά  και ένα μακρόστενο ξυλαράκι από 10cm και μετά να το δέσουμε γιατί σε αυτό το σημείο μετά από λίγη ώρα θα “πέζει” το σύρμα.

Τοποθετούμε χιαστί τα πίσω πόδια πάνω από την σούβλα και δένουμε πόδια και σούβλα μαζί με σύρμα.

Aλατοπιπερώνουμε το αρνί εσωτερικά και στον λαιμό του, τρίβουμε και λίγο θυμάρι στην κοιλία του εσωτερικά και εάν θέλουμε το ράβουμε με μία σακοράφα και χοντρή κλωστή βαμβακερή. Το ράψιμο δεν είναι απαραίτητο. Ναι καλά ακούσατε δεν είναι!

Απλώστε την μπόλια στην πλάτη του αρνιού.

Ανάψτε την φωτιά σε και φτιάξτε μια θράκα τοποθετήστε το αρνί ψηλά και γυρίστε τοπολύ γρήγορα αρχικά για να μην σας πάρει χρώμα και μείνει άβραστο και όσο η φωτιά πέφτει κάντε και πιο αργό το γύρισμα και χαμηλώστε το ύφος της σούβλας.

Ένα παχύ αρνί 12-13 κιλά με αρκετό λίπος θα χρειαστεί γύρω στις 4 ώρες ψήσιμο, ενώ ένα μικρότερο 9-10 κιλά γύρω στις 3-3,5 ώρες.

Καλό Πάσχα. Προσοχή σε φωτοβολίδες, κροτίδες και βεγγαλικά.

Διαβάστε για το Πάσχα στο Wikipedia

1 thought on “Αρνί στην σούβλα”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.