Οι Δίπλες της Κυρα-Χριστίνας

Ήρθαν πάλι τα Χριστούγεννα, η πιο όμορφη γιορτή για μικρούς και μεγάλους, μια γιορτή γεμάτη στολίδια, δώρα και τι άλλο ? υπέροχα φαγητά και μοναδικά γλυκά.  Η κυρά Χριστίνα μας παρουσιάζει άλλη μια συνταγή που έμαθε από τη μητέρα της κι εκείνη από τη δική της, για να φτιάξουμε υπέροχες δίπλες στις γιορτές για τους αγαπημένους μας, αλλά και για να τις προσφέρουμε σε κάθε χαρά, αφού οι δίπλες είναι ένα πατροπαράδοτο γλυκό που προσφέρεται σε αρραβώνες, γάμους και βαπτίσεις. Τα υλικά απλά, υπάρχουν σε κάθε σπίτι, η συνταγή απλή καθώς τα παλιά χρόνια οι νοικοκυρές εκμεταλλεύονταν τα αγνά υλικά που τους χάριζε η γη και τ

Δίπλες
Δίπλες

α ζωντανά τους, αλλά χρειάζεται δεξιοτεχνία και γρηγοράδα.

Τα Υλικά που θα χρειαστείτε είναι :
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
10 μέτρια αυγά
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο για τη ζύμη
½ κιλό καλαμποκέλαιο
½ κιλό ελαιόλαδο
½ φλιτζανάκι του καφέ ούζο
1 κουταλιά της σούπας ξύδι

Για το σιρόπι θα χρειαστείτε :
1 κιλό ζάχαρη
1200 ml νερό
2 κουταλιές της κούπας μέλι

Για το στόλισμα θα χρειαστείτε :
Τριμμένο καρύδι
Κανέλλα

Δημιουργήστε :

Σε ένα βαθύ μπολ ή μια μεγάλη λεκάνη για την κουζίνα, προσθέστε το αλεύρι, το λάδι (1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο), το ούζο και το ξύδι και ανακατέψτε-ζυμώστε το μίγμα τρίβοντάς το ελαφρά ανάμεσα στις παλάμες σας.

Σε ένα άλλο βαθύ μπολ, ρίξτε τα αυγά και χτυπήστε τα με το σύρμα ή με το μίξερ. Προσθέστε αυτό το μίγμα στο μίγμα με το αλεύρι και αρχίστε να ζυμώνετε με τα χέρια σας.

Στη συνέχεια χωρίστε το ζυμάρι σε 3 ίσα μέρη. Με καθένα από αυτά αρχίστε να ανοίγετε φύλλο σε σχήμα παραλληλόγραμμου με τον πλάστη. Κάθε τέτοιο φύλλο όταν λεπτύνει αρκετά θα πρέπει να το κόψετε σε λωρίδες μήκους περίπου 10 πόντων και πλάτους περίπου 5 πόντων. Θα συνεχίσετε να κάνετε το ίδιο μέχρι όλη ζύμη σας να γίνει λωρίδες.

Σε μια κατσαρόλα προσθέτετε ένα ικανό μέρος από το λάδι (καλαμποκέλαιο και ελαιόλαδο) και το αφήνετε λίγο να «κάψει». Στη συνέχεια ρίχνεται στο λάδι μία ? μία λωρίδα, την αφήνεται ελάχιστο χρόνο να πάρει λίγο χρώμα και με τη βοήθεια 2 πιρουνιών την τυλίγεται γρήγορα σαν φλογέρα και την βγάζετε από το λάδι για να την τοποθετήσετε σε ένα σκεύος-πιατέλα. Συνεχίζετε το ίδιο για τις υπόλοιπες δίπλες και προσθέτετε λάδι στην κατσαρόλα όποτε χρειάζεται.

Για το σιρόπι :

Προσθέτετε σε μια κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη και αφήνετε να βράσει μέχρι να μείνει 1 λίτρο σιρόπι. Μετά το βράσιμο προσθέτετε και το μέλι, ανακατεύετε και αφήνεται να κρυώσει λίγο.

Μέλωμα :

Για να μελώσετε τις δίπλες θα πρέπει το σιρόπι να είναι απαραίτητα χλιαρό. Ρίχνετε λοιπόν προσεκτικά μία ? μία δίπλα στο σιρόπι και την βγάζετε σε μια πιατέλα. Κάνετε το ίδιο για όλες τις δίπλες.

Στόλισμα :

Σε κάθε στρώση από δίπλες που βάζετε στην πιατέλα ρίξτε από πάνω τριμμένο καρύδι και λίγη κανέλλα. Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσετε όλες τις δίπλες.

Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία και καλές γιορτές!

Χριστίνα Καραμέρη
Πηγή www.teleiosgamos.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *