Η συνταγή που σας δίνουμε σήμερα είναι για να φτιάξετε περίπου 70 πασχαλινά κουλούρια αμμωνίας ανά δόση και μας την προσφέρει απλόχερα η κυρά Χριστίνα, που μοιράζεται μαζί μας τις παραδοσιακές συνταγές της από την Αρκαδία.
Τα Υλικά που θα χρειαστείτε είναι :
½ κιλό βούτυρο γάλακτος
9 αυγά
5 βανίλιες
45 γρ αμμωνία
½ κιλό ζάχαρη
1 μικρό κουτί γάλα εβαπορέ (170 γρ)
1 ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Δημιουργείστε :
Ξεκινήστε χτυπώντας με το μίξερ αρκετή ώρα το βούτυρο. Προσθέστε σιγά – σιγά τη ζάχαρη συνεχίζοντας το χτύπημα. Προσθέτουμε ένα – ένα τα 8 αυγά, που έχουμε σε θερμοκρασία δωματίου και συνεχίζουμε να χτυπάμε.
Παράλληλα ζεσταίνουμε το γάλα και το ρίχνουμε σε ένα μπολ όπου διαλύουμε με ένα κουτάλι την αμμωνία, η οποία αρχίζει να φουσκώνει το μείγμα. Αδειάζουμε αυτό το μείγμα μέσα στο μείγμα με το βούτυρο, τη ζάχαρη και αυγά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τις βανίλιες και σιγά – σιγά το αλεύρι, ενώ αφήνουμε το μίξερ στην άκρη και αρχίζουμε να ανακατεύουμε και στη συνέχεια να ζυμώνουμε με τα χέρια μας.
.
.
.
Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και εύπλαστη, οπότε θα πρέπει να δούμε αν χρειάζεται να κρατήσουμε λίγο αλεύρι ή να προσθέσουμε 1-2 κουταλιές της σούπας ακόμη. Έχει σημασία το μέγεθος των αυγών, όπως μας αποκαλύπτει η κυρά Χριστίνα για το πόσο τελικά αλεύρι θα «πάρει» η ζύμη.
Αφήνουμε 5 λεπτά τη ζύμη να ηρεμήσει και αρχίζουμε αμέσως μετά να πλάθουμε τα κουλούρια και να τα τοποθετούμε αραιά σε λαμαρίνα που προηγουμένως έχουμε βουτυρώσει για να μη κολλήσουν.
Στο τέλος και πριν τα βάλουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C, σπάμε και χτυπάμε ελαφρά ένα αυγό και με ένα πινέλο αλείφουμε ελαφρά την επιφάνεια από κάθε κουλούρι για να πάρει όμορφο χρώμα με το ψήσιμο. Στο φούρνο τα αφήνουμε περίπου 20 λεπτά, αλλά καλό είναι να τα παρακολουθούμε γιατί κάθε φούρνος έχει τις ιδιαιτερότητές του
Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία και Καλό Πάσχα!
Πηγή www.teleiosgamos.gr
Χριστίνα Καραμέρη
Από τις ωραιότερες συνταγές μου θυμίζει τα μαθητικά χρόνια με τα κουλούρια!