Μπουτάκια για να γλύφεις τα… δάχτυλα

ChickenAppleΠλένετε καλά καμία δεκαριά μπουτάκια κοτόπουλου (μόνο τα μπούτια χωρίς το “καπάκι”). Σε σιγανή φωτιά και σε ένα τηγάνι βάζετε λίγο ελαιόλαδο και ένα κουταλάκι vitam ή βούτυρο Κερκύρας για να μυρίσει. Ρίχνετε τα μπουτάκια στο τηγάνι και τα γυρνάτε μονάχα μια φορά αφήνοντας αρκετή ώρα από κάθε πλευρά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά αφού τους προσθέσετε μια γενναία δόση χοντρό αλάτι. Μόλις τα μπουτάκια έχουν πλέον ροδοκοκκινίσει καλά και από τις δύο πλευρές ρίξτε στο τηγάνι ένα ποτήρι λευκό αρετσίνωτο κρασί και κατεβάστε τα από την φωτιά.

Πλύντε καλά ένα κρεμμύδι και ψιλοκόψτε το με το μαχαίρι (όχι στον τρίφτη). Βάλτε μια ρηχή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίξτε ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο, το  κρεμμύδι, ένα – δυο μικρά κλωνάρια φρέσκο βασιλικό, ένα φύλλο δάφνης, 4-5 καρπούς άτριφτο πιπέρι (μαύρα μικρά μπαλάκια) και μια πολύ μικρή πρέζα κανέλας. Μόλις το κρεμμύδι πάει να μαραθεί αδειάστε το όλο το περιεχόμενο του τηγανιού της πρώτης φάσης στην κατσαρόλα και προσθέστε 400 γρ συμπυκνωμένο χυμό τομάτας (ενάμιση μικρά poummaro) αφού το έχετε αραιώσει σε 200 γρ νερό.

Επίσης πάρτε ένα μεσαίο μεγέθους  μήλο καθαρίστε το μισό από φλούδες και κουκούτσια και τρίψτε το στο τρίφτη στην πλευρά με τις μεγάλες τρύπες. Προσθέστε το ξυσμένο μήλο καθώς και μια πρέζα ζάχαρη (μισή κοφτή κουταλιά του γλυκού). Το υπόλοιπο μισό μήλο κόψτε το 8 φέτες και βυθίστετες ανάμεσα από τα μπουτάκια.  Κουπώστε την κατσαρόλα και αφήστε το φαΐ να σιγοβράσει.

Τρίψτε με το χέρι σας 200 γρ φέτα κάνοντας την μικρά σβολάκια και μόλις η σάλτσα του φαγητού δέσει κατεβάστε το από την φωτιά και σκορπίστε την τριμμένη φέτα χωρίς να ανακατέψτε ξανά το φαγητό.

Σερβιρίστε τα μπουτάκια όπως είναι με την κατσαρόλα στο τραπέζι δίνοντας μικρά πιατάκια για να σερβιριστούν οι καλεσμένοι σας μονάχοι και για να ακουμπήσουν  τα κοκαλάκια. Κόψτε μικρές μακρόστενες μπουκίτσες χωριάτικο ψωμί και επιδοτήστε της “βούτες” με μία “γύρα” ξαναγέμισμα κρασί στα ποτήρια. Συνοδεύετε μόνο με φέτα.

Συμβουλή: Καλό είναι να φτιάξετε και να φάτε τον μεζέ αυτόν μεσημέρι.!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.