Πλύντε καλά ένα κρεμμύδι και ψιλοκόψτε το με το μαχαίρι (όχι στον τρίφτη). Βάλτε μια ρηχή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίξτε ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, ένα – δυο μικρά κλωνάρια φρέσκο βασιλικό, ένα φύλλο δάφνης, 4-5 καρπούς άτριφτο πιπέρι (μαύρα μικρά μπαλάκια) και μια πολύ μικρή πρέζα κανέλας. Μόλις το κρεμμύδι πάει να μαραθεί αδειάστε το όλο το περιεχόμενο του τηγανιού της πρώτης φάσης στην κατσαρόλα και προσθέστε 400 γρ συμπυκνωμένο χυμό τομάτας (ενάμιση μικρά poummaro) αφού το έχετε αραιώσει σε 200 γρ νερό.
Επίσης πάρτε ένα μεσαίο μεγέθους μήλο καθαρίστε το μισό από φλούδες και κουκούτσια και τρίψτε το στο τρίφτη στην πλευρά με τις μεγάλες τρύπες. Προσθέστε το ξυσμένο μήλο καθώς και μια πρέζα ζάχαρη (μισή κοφτή κουταλιά του γλυκού). Το υπόλοιπο μισό μήλο κόψτε το 8 φέτες και βυθίστετες ανάμεσα από τα μπουτάκια. Κουπώστε την κατσαρόλα και αφήστε το φαΐ να σιγοβράσει.
Τρίψτε με το χέρι σας 200 γρ φέτα κάνοντας την μικρά σβολάκια και μόλις η σάλτσα του φαγητού δέσει κατεβάστε το από την φωτιά και σκορπίστε την τριμμένη φέτα χωρίς να ανακατέψτε ξανά το φαγητό.
Σερβιρίστε τα μπουτάκια όπως είναι με την κατσαρόλα στο τραπέζι δίνοντας μικρά πιατάκια για να σερβιριστούν οι καλεσμένοι σας μονάχοι και για να ακουμπήσουν τα κοκαλάκια. Κόψτε μικρές μακρόστενες μπουκίτσες χωριάτικο ψωμί και επιδοτήστε της “βούτες” με μία “γύρα” ξαναγέμισμα κρασί στα ποτήρια. Συνοδεύετε μόνο με φέτα.
Συμβουλή: Καλό είναι να φτιάξετε και να φάτε τον μεζέ αυτόν μεσημέρι.!