Μαρούσι Ακροκέραμα Νεοκλασικά κτίρια

Οδηγός επιβίωσης για Υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους.

Λοιπόν, τώρα που τελείωσε ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών θα ήθελα να γράψω 2-3 πράγματα, ως πολίτης αλλά και ως επαγγελματίας στον χώρο της διαδικτυακής προβολής, βασισμένος σε όλα όσα είδα και αυτήν την φορά κατά την προεκλογική περίοδο. Κράτα το άρθρο κάπου καλά. Ίσως θα το χρειαστείς σε 4 χρόνια.  

Αγαπημένε μου, λατρεμένε μου υποψήφιε:

Εάν αποφασίσεις κάποια στιγμή ότι θες να γίνεις δημοτικός σύμβουλος ή ακόμα και δήμαρχος, άρχισε να ασχολείσαι ακόμα πιο πολύ με τα κοινά από ότι έκανες μέχρι τώρα. Εάν όντως ασχολιόσουν με κάποιο τρόπο, τότε διπλασίασε το. Εάν δεν είχες καμία επαφή και νομίζεις για παράδειγμα ότι τα δημοτικά συμβούλια γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, τότε σου έχω νέα. Τα Δημοτικά Συμβούλια είναι ανοικτά για το κοινό. Ναι, είναι ανοικτά και ελεύθερα. Χέλλοου… έχουμε ντεμόκρασυ! Μπορείς να πηγαίνεις ελεύθερα σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης σου όσες φορές θες, όσες ώρες θες, να μπαίνεις να βγαίνεις, να βιντεοσκοπείς, να φωτογραφίζεις, αρκεί να μην κάνεις φασαρία. Λοιπόν, πάμε λίγο πάλι. Τα Δημοτικά Συμβούλια είναι ελεύθερα. Το ΄χουμε; Μπορείς να πηγαίνεις ελεύθερα. Και σου προτείνω να πηγαίνεις και να ενημερώνεσαι. Και θα σου πω μερικούς λόγους που μάλλον αξίζει για να το κάνεις:

Πρώτον και κυριότερο: “Κόβεις” φάτσες. Το ξέρω, η εξωτερική εμφάνιση δεν παίζει ρόλο αλλά το να βλέπεις από κοντά πώς αντιδρά, πώς μειδιά, πώς συμπεριφέρεται και πώς κινείται κάποιος εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος ή Πρόεδρος Δημ. Συμβουλίου ή ακόμα και ο Δήμαρχος, έχει πολύ μεγάλη σημασία. Στον Δήμο που είμαι, για παράδειγμα, κάποια στιγμή είχαμε έναν Πρόεδρο που ήταν λίγο αυστηρός – εώς αυταρχικός μη σου πω – και ενώ πριν γίνει Πρόεδρος έβλεπες κατά βάση έναν συμπαθέστατο άνθρωπο, όταν αυτός ανέλαβε την προεδρία του ΔΣ και πήρε κάποια εφήμερη εξουσία, τελικά λειτουργούσε σαν μικρός δικτάτορας. Διέκοπτε κόσμο, αφαιρούσε τον λόγο και δεν καταλάβαινε ούτε πότε θα έπρεπε καθ’ υπέρβαση του χρονικό ορίου να αφήσει τον άλλον να ολοκληρώσει. Ε, εάν αυτός ο άνθρωπος ξανακατέβει στις εκλογές και θες να μπεις και εσύ στο ψηφοδέλτιο του,  μπορείς να φανταστείς πώς θα συμπεριφέρεται στους υποψήφιους δημοτικούς του συμβούλους σε ένα άτυπο μίτινγκ. Επίσης, βλέπεις ποιος έχει καλό πολιτικό λόγο, ποιος δρα σύμφωνα με την λογική και το συμφέρον του τόπου και ποιος κινείται μονάχα βάσει ξερής κομματικής γραμμής.

Δεύτερον. Μαθαίνεις την διαδικασία. Εάν αρχίσεις να πηγαίνεις στα δημοτικά συμβούλια μαθαίνεις ουσιαστικά το πώς λειτουργεί ένα δήμος, τι είναι ημερήσια διάταξη, πώς “περνάει” ένα θέμα, πώς γίνονται οι ψηφοφορίες, τι σημαίνει απαρτία, πώς “πετιέται” η μπάλα στην εξέδρα, πώς μπορείς να παίξεις κατενάτσιο. Γενικά, η παρακολούθηση των συνεδριάσεων του ΔΣ είναι μεγάλο σχολείο τοπικής αυτοδιοίκησης και για να ασχοληθείς πρέπει να το έχεις δει και να το γνωρίζεις. Δεν γίνεται να βάλεις γκολ χωρίς να έχεις πατήσει έστω μια φορά το χορτάρι.

Τρίτον και σημαντικότερο, κατ’ εμέ, σου λέω ότι στα δημοτικά συμβούλια βάσει νόμου και κανονισμού μπορείς να μιλήσεις. Ναι, μπορείς να πάρεις και τον λόγο. Ο νομοθέτης έχει προβλέψει (ριμέμπερ ντεμόκρασυ;) οποιοσδήποτε πολίτης να έχει τη δυνατότητα να θέσει ένα θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. Να μπορεί, για παράδειγμα, να πάει και να πει: “Κύριοι η παιδική χαρά που παίζει το παιδί μου έχει επικίνδυνα παιχνίδια και ελλοχεύει κίνδυνος τραυματισμού. Κάντε κάτι!” Το πιο απλό πράγμα. Και μάλιστα μπορεί να τους πιέσει και να πάρει δέσμευση ώστε να έρθει το θέμα προς συζήτηση σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο βάσει της ημερησίας διάταξης. Ή να πιέσει ένα αντιδήμαρχο να δεσμευτεί ή να δώσει λύσεις και απαντήσεις για ένα πρόβλημα. (ντέμοκρασυ γαμώ το, ντου γιου αντερστάντ;). Οπότε χρησιμοποίησε αυτήν την δυνατότητά σου κατά βούληση.

Ξέρω, τώρα θα μου πεις: “Και θα τρέχω εγώ κάθε Τρίτη 7-11 στα δημαρχεία;”. Ναι, εάν θες να κατέβεις στην τοπική πολιτική σκηνή θα τρέχεις. Γιατί άμα σε ψηφίσω πρέπει να ξέρω ότι δεν θα βαριέσαι να πηγαίνεις, ή όταν πηγαίνεις δεν θα παίζεις πασιέντζες, όπως κάνει μια κυρία στο δικό μου δημοτικό συμβούλιο, ή οποία φέρνει και λάπτοπ, συνδέεται στο wifi και βγάζει μερικές πίστες.

Αλλά, σου έχω και καλά νέα: Μπορείς να δεις τα δημοτικά συμβούλια από το youtube. Ντου γιου νόου γιουτουμπ; Άμα δεν… άστο μην κάμεις τίποτα. Ναι, όλοι οι δήμοι καταναλώνουν ένα μεγάλο κονδύλι για να μαγνητοσκοπείται το κάθε δημοτικό συμβούλιο και στις καλύτερες των περιπτώσεων παίζει και ζωντανά την ώρα που εξελίσσεται. Οπότε, μπορείς να κάτσεις στο σαλόνι σου και να παρακολουθείς κάποιον που απαντά με «παπάτζες» σε κάποιον πολίτη ή σε άλλον δημ. σύμβουλο και να φωνάζεις “Γύρνα πίσω στις προγραμματικές σου δηλώσεις, που θες να απαντήσεις και με στόμφο!” Επίσης εάν δεν θες να ζήσεις το συναίσθημα του λαϊβ, μπορείς να το δεις και μαγνητοσκοπημένο όποια άλλη στιγμή έχεις χρόνο.

Πέρα από τα δημοτικά συμβούλια πρέπει, κατά την ταπεινή μου αποψάρα, να παρακολουθείς όλα τα τοπικά μέσα που καλύπτουν τα νέα του δήμου σου. Σίγουρα υπάρχουν. Σίγουρα υπάρχουν και κάποια ακόμα από αυτά που ήδη ξέρεις. Θα βρεις και έντυπα και διαδικτυακά. Κανονικά πρέπει να ενημερώνεσαι από αυτά σχεδόν καθημερινά και να αρχίσεις να καταλαβαίνεις ποιον στηρίζουν, ποιον λιβανίζουν και ποιον αντιπολιτεύονται κατά παραγγελία. Επίσης, πρέπει να προετοιμάσεις και μια λίστα με τα στοιχεία επικοινωνίας τους και ειδικά μια λίστα με email, ώστε όταν φθάσει εκείνη η ώρα που θα θες να ανακοινώσεις κάτι ως υποψήφιος σύμβουλος να ξέρεις που θα στείλεις π.χ. ένα δελτίο τύπου ή μια ανακοίνωση για μια συγκέντρωση ή μια δράση. Να σου πω και ένα ακόμα τιπ: Στα δημοτικά συμβούλια που θα πηγαίνεις θα συναντήσεις όλους τους εκπροσώπους και ιδιοκτήτες αυτών των μέσων, καθώς αυτοί προσπαθούν να είναι πάντα παρόντες. Γνώρισέ τους!

Πάμε τώρα λίγο στο διαδίκτυο. Οι περισσότεροι, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, χρησιμοποιούν το διαδίκτυο με λάθος τρόπο για την μικρή τους πολιτική καμπάνια. Καταρχάς, οργανώσου όσο πιο νωρίς μπορείς. Άρχισε να δημοσιεύεις στους λογαριασμούς σου σε τακτά χρονικά διαστήματα την άποψη σου για όποιο θέμα γνωρίζεις καλά. Αρκετό υλικό θα βρεις, θα ακούσεις και θα μάθεις στα δημοτικά συμβούλια που θα πηγαίνεις. Γράψε για ένα θέμα ως πολίτης που θέλει να συμμετέχει στα κοινά. Μην γράφεις σαν τοπικός δημοσιογράφος. Δεν μας ενδιαφέρει εάν γνωρίζεις ή όχι ότι θα γίνει μια δράση, αυτό μας το λένε και οι φυλλάδες. Μας ενδιαφέρει η αποψάρα σου, η  γνώμη σου, το σκεπτικό σου και το πως το βιώνεις εσύ ως δημότης αυτής της πόλης και ως αυριανός δημοτικός σύμβουλος. Θέλουμε να ξέρουμε τι θα έκανες εσύ εάν θα έπρεπε να αποφασίσεις υπέρ η κατά και γιατί. Άμα δεν το ξέρουμε γιατί να σε ψηφίσουμε; Οπότε άρχισε να δημοσιεύσεις.

Σου προτείνω, πέρα από τους λογαριασμούς σου στα social media, να φτιάξεις ένα blog. Άμα δεν έχεις χρήματα να προσλάβεις κάποιον επαγγελματία κάνε ένα μέσα από τις δεκάδες δωρεάν πλατφόρμες που υπάρχουν στο διαδίκτυο. Απαιτούν απλές γνώσεις κειμενογράφου. Άμα δεν ξέρεις καν τι είναι ο κειμενογράφος… κάτσε σπίτι σου και δες τηλεόραση.

Ξεκίνα την διαδικτυακή σου παρουσία στον κατάλληλο χρόνο. Μην το αφήσεις για την τελευταία στιγμή, γιατί δεν θα προλάβεις να “γράψεις” στο διαδίκτυο. Δημιούργησε περιεχόμενο και πέρα από τα άρθρα. Δοκίμασε να κάνεις μερικά σύντομα videos, όπου θα μας λες την άποψη σου και την γνώμη σου. Τράβα φωτογραφίες από τον Δήμο σου για να εμπλουτίσεις τα άρθρα σου. Δικές σου φωτογραφίες. Μην κλέβεις αλλονών. Ας πιάσει κάπου τόπο και εκείνο το ακριβό κινητό που αγόρασες.

Στην περίπτωση που ξεκινάς με μικρό προϋπολογισμό, ζήτα από ένα φίλο που κατέχει το άθλημα να σου τραβήξει μερικές φωτογραφίες που θα χρησιμοποιήσεις στις κάρτες σου ή στα έντυπα που θα φτιάξεις. Εάν έχεις αποφασίσει να διαθέσεις κάποια χρήματα απευθύνσου σε επαγγελματίες, αλλά να θυμάσαι πως μας ενδιαφέρεις εσύ ως πολίτης και όχι πόσα λεφτά μπορείς να χαλάσεις για να βγάλεις έντυπα που θα γράφουν μόνο κοινοτυπίες.  Φτιάξε ένα καλόγουστο micro-site που θα ενσωματώνει και ένα blog. Άνοιξε μια σελίδα στο fb αφιερωμένη στην υποψηφιότητα σου. Άνοιξε και ένα κανάλι στο youtube. Με αυτά θα είσαι εντάξει. Αλλά θυμήσου. Μην τα αφήσεις άδεια και παρατημένα. Εάν έχεις σκοπό να μην ανεβάζεις περιεχόμενο (άρθρα, φωτογραφίες και video) μην κάνεις τίποτα. Ακολούθησε δηλαδή έναν χρυσό κανόνα: Έχε όσους λογαριασμούς ή διαδικτυακούς τόπους μπορείς να τους διατηρείς ενημερωμένους και γεμάτους με φρέσκο καλογραμμένο περιεχόμενο, που αφορά τον Δήμο σου και την υποψηφιότητα σου. Σέλφις και φωτογραφίες από συγκεντρώσεις παρέα με τον σούπερ υποψήφιο δήμαρχο σας, «από μόνες τους» δεν μας λένε τίποτα, πέρα του ότι ξανασυναντηθήκατε και ήπιατε και τρεις καφέδες, όση ώρα υπολογίζατε πόσοι δεσμεύτηκαν να σας σταυρώσουν.

Έλεγξε καθημερινά τα κανάλια επικοινωνίας σου (e-mail, σχόλια στo blog και μηνύματα στο messenger). Απάντησε σε σχόλια και μηνύματα σε όλα τα κανάλια επικοινωνίας που έχεις. Και ποτέ μην δείξεις αδιαφορία για αυτά που σου στέλνουν είτε είναι αρνητικά, είτε είναι θετικά. Αφαίρεσε μόνο τα κακόβουλα σχόλια, αλλά πρόσεξε να μην θεωρήσεις την αρνητική κριτική ως κακόβουλη. Μείνε σταθερός στις θέσεις σου και απάντησε όπως και να έχει. Θα το εκτιμήσει ακόμα και αυτός που απλά θα διαβάζει την οποιαδήποτε στιχομυθία.

Γενικά: Μείνε ο εαυτός σου, παρέμεινε σταθερός στις αξίες σου και διεκδίκησε μια θέση στον δήμο σου με ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.