Μελομακάρονα της κυρά Χριστίνας

Μελομακάρονα
Μελομακάρονα

Καιρός να σας αποκαλύψουμε την κορυφαία συνταγή για μελομακάρονα, όπως μας την παρουσίασε η κυρά Χριστίνα, μια καταπληκτική Γορτύνια νοικοκυρά και φοβερή μαγείρισσα. Τα μελομακάρονά της είναι ξακουστά και όσοι δοκιμάζουν της ζητάνε τη συνταγή, την οποία δεν αποκαλύπτει εύκολα, παρά μόνο σε όποιον θέλει. Εμείς λοιπόν σας την εξασφαλίσαμε, αφού μας την έφτιαξε με μεγάλη χαρά και μας αποκάλυψε τα μυστικά της επιτυχίας της.

Τα Υλικά που θα χρειαστείτε είναι :

  • 3 κούπες του τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κούπα του τσαγιού ζάχαρη
  • 1 κούπα του τσαγιού χυμό πορτοκάλι
  • ½ κούπα του τσαγιού κονιάκ
  • Ξύσμα από 4 πορτοκάλια
  • ½ κουτάλι της σούπας κανέλλα
  • ½ κουτάλι της σούπας γαρύφαλλο
  • 1 κουτάλι του γλυκού σόδα φαγητού
  • 250 γρ σιμιγδάλι ψιλό
  • 1250 γρ αλεύρι για κάθε χρήση
  • Για το σιρόπι θα χρειαστείτε :
  • 1 κατσαρολάκι ζάχαρη
  • 1 κατσαρολάκι νερό
  • 1/2 της κούπας του τσαγιού μέλι

Δημιουργήστε :

Ξεκινήστε την εκτέλεση αφού πρώτα έχετε ετοιμάσει όλα όσα θα χρειαστείτε. Για μεζούρα χρησιμοποιήστε την ίδια κούπα του τσαγιού. Εχοντας όλα τα υλικά έτοιμα δίπλα σας ξεκινήστε ρίχνοντας το λάδι σε μια μεγάλη λεκάνη. Χτυπήστε πολύ καλά το λάδι με το μίξερ για περίπου 25 λεπτά, είναι βασικό σημείο της επιτυχίας. Προσθέστε σιγά-σιγά τη ζάχαρη ενώ συνεχίζετε να χτυπάτε το μίγμα με το μίξερ.

Σε ένα άλλο μπολ ρίχνετε το χυμό του πορτοκαλιού και προσθέτετε σιγά-σιγά τη σόδα, ενώ ανακατεύετε. Το μίγμα αυτό αρχίζει να αφρίζει και ταυτόχρονα το ρίχνετε σιγά-σιγά μέσα στη λεκάνη. Συνεχίζετε να χτυπάτε με το μίξερ το μίγμα, ενώ αυτό φουσκώνει κι άλλο.

Στη συνέχεια προσθέτετε το κονιάκ, την κανέλλα, το γαρύφαλλο και σταματάτε το χτύπημα με το μίξερ και αναλαμβάνετε ανακάτεμα παραδοσιακό με το χέρι. Προσθέτετε σιγά-σιγά το σιμιγδάλι και το αλεύρι και συνεχίζετε να ανακατεύετε με το χέρι. Η ζύμη θα πρέπει να μείνει μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια σας.

Πλάθετε τα μελομακάρονα στο σχήμα και το μέγεθος που επιθυμείτε. Η συνταγή είναι για περίπου 50 κομμάτια, μέτρια σε μέγεθος στο κλασικό οβάλ σχήμα που γνωρίζετε. Καθένα που ετοιμάζετε το ακουμπάτε από τη μια πλευρά του, στην πλευρά του τρίφτη που έχει τις δύο εγκοπές για να κόβετε καρότα, έτσι ώστε να πάρει αυτό το σχήμα η μια πλευρά του.

Τοποθετείτε τα μελομακάρονα στο ταψί του φούρνου, χωρίς να το έχετε λαδώσει ή βουτυρώσει γιατί στα μελομακάρονα υπάρχει αρκετό λάδι. Αφήνετε απόσταση μεταξύ τους, καθώς όσο ψήνονται θα φουσκώσουν κιόλας. Στο τελευταίο στάδιο, πριν βάλετε το ταψί στο φούρνο, θα πρέπει κάθε μελομακάρονο να το τρυπήσετε σε δύο σημεία διαγώνια με ένα πιρούνι και να ακούτε το πιρούνι να ακουμπάει στον πάτο του ταψιού.

Ψήνετε για 15-20 λεπτά στους 220ο C σε προθερμασμένο φούρνο. Θα πρέπει να τα παρακολουθείτε συνέχεια για να μην αρπάξουν ή ξεροψηθούν από τη μια πλευρά.

Για το σιρόπι :

Προσθέτετε σε μια κατσαρόλα 1 κατσαρολάκι νερό κι ένα κατσαρολάκι ζάχαρη (ίσα μέρη νερού και ζάχαρης δηλαδή). Αφήνετε να βράσει μέχρι να μείνει 1 κατσαρολάκι σιρόπι και 1 κούπα του τσαγιού. Μετά το βράσιμο προσθέτετε και το μέλι και ανακατεύετε.

Μέλωμα :

Για να μελώσετε τα μελομακάρονα θα πρέπει να είναι χλιαρά και να τα ρίχνετε λίγα-λίγα μέσα σε ένα μέρος από το επίσης χλιαρό σιρόπι. Το υπόλοιπο σιρόπι θα το χρησιμοποιήσετε για τα επόμενα μελομακάρονα. Για να τραβήξουν σιρόπι τοποθετήστε τα στο σιρόπι αρχικά με την πλευρά που είναι τρυπημένα προς τα κάτω και μετά από 2-3 λεπτά γυρίστε τα από την άλλη. Μετά από άλλα 2-3 λεπτά βγάλτε τα σε μια πιατέλα και προσθέστε τα επόμενα στο σιρόπι. Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο.

Διακόσμηση :

Σε κάθε στρώση που βάζετε στην πιατέλα να πασπαλίζετε με καρυδόψιχα που έχετε τρίψει στο μπλέντερ, και συνεχίζετε στην επόμενη.

Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία και καλές γιορτές!

Χριστίνα Καραμέρη
Πηγή www.teleiosgamos.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *